top of page

ik leg een vijvertje aan

Met een natuurlijke vijver bied je bedreigde waterdieren en -planten een veilige haven en nodig je veel helpers uit in je tuin: vogels en zoogdiertjes komen er drinken, amfibieën en sommige insecten leggen er hun eitjes in, libellen jagen er op muggen en ander ongedierte, watertorren houden de dikkoppen binnen de perken, zwaluwen en metselwespen vinden er modder voor hun nest …

Een vijver brengt ook verfrissing in de zomer en er valt heel wat te observeren: je ziet hoe planten en dieren spontaan hun intrek nemen, hoe waterjuffers paren, hoe dikkopjes uit hun eitjes komen en dan in padden of kikkers veranderen …

​

ik eet bio

Ik verkies biovoeding omdat biologische landbouw voordelig is voor mens en natuur.

Er komen weinig of geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen in de bodem en in het water. De mensen die in de landbouw werken, en nuttige diersoorten (regenwormen, bestuivende insecten, zoogdieren, vogels en amfibieën die schadelijke insecten eten …) hebben geen last van giftige stoffen.

Biologische landbouwers streven naar het behoud van de plantenbiodiversiteit (ook door het telen van vergeten variëteiten). Ze zorgen goed voor de dieren, die daardoor prima vlees, melk en eieren geven. Bovendien bevatten de afgeleide producten (vleeswaren, zuivelproducten, brood …) geen chemische bewaar- of kleurstoffen.

 

​

ik ga voor een groendak

Een groendak verschaft meer leefruimte aan vogels en insecten in de stad. Maar het biedt nog veel meer voordelen! Het slorpt flink wat regenwater op en zuivert de lucht. Het vermindert de temperatuurverschillen in huis en verbetert zelfs de geluidsisolatie.

​

​

ik plant een boom of haag

Bomen en hagen leveren de mens voedsel, brandstoffen, bouwmaterialen, vezels en geneesmiddelen. Ze herbergen allerlei zoogdieren, vogels, insecten, mossen en paddenstoelen. Ze maken zuurstof aan, nemen koolstofdioxide en fijn stof op, voorkomen erosie, houden de bodem vochtig en dragen bij tot het klimaatevenwicht

Elke boom of struik is een meerwaarde en maakte de omgeving rond je huis of school boeiender en aantrekkelijker. Hagen zijn natuurlijker en mooier dan muren en ijzeren hekken. Ze bieden beschutting tegen de wind en brengen schaduw en wat koelte in de zomer. Bovendien maken ze het de dieren makkelijker om van de ene tuin in de andere te komen.

​

​

ik eet duurzame vis

Vissoorten zoals blauwvintonijn, kabeljauw, zalm, tong, zeeduivel, enz. kunnen hun populaties bijna niet meer vernieuwen, omdat ze overbevist worden. De vangsten gebeuren bovendien in de verkeerde periode (in volle paaitijd) en met vaak onaanvaardbare methodes (die de zeebodem aantasten of nutteloos jonge visjes doden).

​

​

ik wandel of fiets in de natuur

We worden meer en meer meegezogen in een steeds sneller ijlende draaikolk van werk en afspraken temidden beton en asfalt. De link tussen de mens en de natuur vervaagt en we verliezen uit het oog dat we een onderdeel zijn van biodiversiteit.

Niets beter dan een zalige wandeling of fietstocht doorheen het rustige en wondermooie groen om ons terug dichter bij de natuur te voelen. Aarzel niet langer en wandel of fiets minstens éénmaal per maand door de natuur!

​

​

 

​

ik koop geen dierensouvenirs of exoten

Hoe minder vraag er is naar deze soorten, hoe minder zij en hun leefomgeving onder druk staan. Exoten kunnen de inheemse biodiversiteit, economie en volksgezondheid bedreigen.

​

ik gebruik geen pesticide, herbicide, ...

Chemische bestrijdingsmiddelen vervuilen het milieu en zijn heel ongezond, niet alleen voor de mens, maar ook voor de planten en dieren die niet meteen het doelwit zijn.

​

ik eet groenten en fruit van het seizoen

Als locavoor eet je alleen voedsel dat in jouw omgeving is geproduceerd. Zo beperk je het transport en dus de CO2-uitstoot. Er dreigen immers veel dieren en planten uit te sterven door de klimaatsveranderingen als gevolg van de toename van broeikasgassen. Je steunt ook landbouwers en voedselproducenten uit je streek, die inheemse soorten telen of kweken.

Vooral als ze biologisch geproduceerd zijn, vereisen seizoensfruit en -groenten minder chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen dan hun internationale tegenhangers én smaken ze vaak beter. Bovendien moeten ze niet vervoerd worden, wat de vervuiling binnen de perken houdt. Je wordt er dus zeker niet slechter van!

​

ik composteer

Maak je eigen natuurlijke meststof door keukenresten, takken, bladeren en maaisel te composteren: door de aarde te voeden, kan je je eigen groenten en fruit telen. Compost is even efficiënt als kunstmatige meststoffen, doet de vuilniszak krimpen en is bovendien gratis

​

ik eet bio

Ik verkies biovoeding omdat biologische landbouw voordelig is voor mens en natuur.

Er komen weinig of geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen in de bodem en in het water. De mensen die in de landbouw werken, en nuttige diersoorten (regenwormen, bestuivende insecten, zoogdieren, vogels en amfibieën die schadelijke insecten eten …) hebben geen last van giftige stoffen.

Biologische landbouwers streven naar het behoud van de plantenbiodiversiteit (ook door het telen van vergeten variëteiten). Ze zorgen goed voor de dieren, die daardoor prima vlees, melk en eieren geven. Bovendien bevatten de afgeleide producten (vleeswaren, zuivelproducten, brood …) geen chemische bewaar- of kleurstoffen.

​

ik verwelkom de natuur in mijn tuin

Laat de natuur gerust haar ding doen in een deel van of in heel je tuin: wilde planten en bloemen zorgen niet enkel voor een overvloed aan kleuren en geuren, ze bieden ook voedsel en beschutting aan vogels, bijen, vlinders, lieveheersbeestjes, enz.

Woekerende planten kunnen soms vervelend zijn, maar de meeste soorten vallen best mee: sommige trekken insecten aan die nuttig zijn voor de tuin (paardenbloem, madeliefje), geven vogels een schuilplaats en voedsel (klimop, vlier) of verbeteren de bodem met hun wortels (zuring, klaver).

Andere zijn dan weer eetbaar (daslook, weegbree), geneeskrachtig (korenbloem, akkerviooltje) of gewoon mooi (wolfsmelk, klaproos). Er zijn zelfs onkruidverdelgers bij (rogge, zomeralsem …)! Vaak combineren ze, zoals de brandnetel, verschillende kwaliteiten.

In je tuin kan je ook wilgen, appelbomen, braamstruiken, meidoorn, heide, klaver, luzerne, knoopkruid, alsem, munt, netels … planten of laten groeien. Deze honinggevende inheemse planten (die dus aan ons klimaat en aan onze insecten aangepast zijn) bieden bestuivers kost en inwoning. Zorg ervoor dat er het hele jaar door bloemen staan: je het dus een grote plantenvariatie nodig. Plant geen dubbelbloemige variëteiten, want die produceren meestal geen nectar of stuifmeel.

Je kan ook schuilplaatsen voor vlinders, hommels, solitaire bijen, zweefvliegen … maken of zelfs een bijenkast opstellen. Gebruik zeker geen chemische insecten-, onkruid- of schimmelverdelgers: dat overleven de bestuivers vaak niet.

​

ik kies voor duurzaam hout

Kies voor duurzaam hout en afgeleide houtproducten: het FSC- of PEFC-label bewijst dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en milieuvriendelijk is verwerkt.

Tropisch hout komt vaak uit bossen met een rijke biodiversiteit, die echter niet altijd duurzaam beheerd worden (soms wordt er zelfs illegaal gekapt!). In Eurazië, Afrika, Latijns-Amerika en Noord-Amerika worden elk jaar talrijke oerbossen (dit zijn bossen die nauwelijks door de mens aangetast zijn) ontgonnen zonder enige bekommernis voor de dieren en planten die er leven.

Kies dus alleen voor tropisch hout met FSC- of PEFC-keurmerk of, beter nog, voor hout uit onze eigen bossen (zie het blaadje van 16 november).

​

​

ik steek mijn balkon of gevel in het groen

Je wil de natuur meer kansen geven rondom je huis maar je hebt geen tuin? Geen nood. Je kan je balkon, terras, vensterbank of muren in het groen steken en zo de biodiversiteit verwelkomen tussen stenen en beton! Of er gezonde en lekkere biogroentjes kweken.

Wist je dat zelfs één of meerdere binnenmuren kan omtoveren tot een groene wand met echte planten? Engageer je en ontdek snel meer in het bevestigingsmailtje!

​

​

ik dood geen bijen of andere dieren

We kennen ze allemaal wel, de dieren die een vervelende (mieren, bijen, slakken, ...) of zelfs een kwalijke (spinnen, mollen, ...) reputatie met zich meeslepen. Toch spelen al deze dieren groot en klein een rol in het levensweb rondom ons. Bovendien kunnen ze ook heel nuttig zijn, denk maar aan de bij die zorgt voor de bestuiving van gewassen en de spin die thuis insecten opruimt.

We laten onze medebewoners van deze planeet dus maar best zoveel mogelijk met rust. En als ze echt heel vervelend worden bestaan er voldoende natuurvriendelijke trucjes om ze op afstand te houden of ze aan te zetten om te verhuizen.

​

​

ik koop inspirerende cadeau’s

Waarom geen educatieve cadeautjes over natuur (biodiversiteit) kopen voor je kinderen en/of kleinkinderen? De liefde voor de natuur kan je niet vroeg genoeg meegeven want de kinderen van vandaag zijn de actoren van morgen.

Maar je kan er ook anderen een plezier mee doen: ook papa en mama, je grootouders of je maten spelen graag een spelletje mee (al geven ze het misschien niet meteen toe).

​

ik pluk geen bloemen of paddenstoelen

Planten en paddenstoelen ontkiemen of ontluiken op voor hen ideale plaatsen en spelen daar een cruciale rol in het levensweb. Hoe zeldzamer een plant of paddenstoel op een bepaalde plaats, hoe meer het plukken ervan af te raden is.

​

​

​

ik sport met respect voor de natuur

Bepaalde sporttakken lijken niet compatibel met natuur maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn talrijke manieren om te sporten en daarbij de natuur te respecteren.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Ik leg een vijver aan
Ik eet Bio
Ik ga voor een groen dak
Ik plant een boom of Haag
Ik eet duurzame vis
Ik wandel of fiets in de natuur
Ik koop geen diernsouveniers
Ik gebruik geen pesticide
Ik eet groente en fruit
Ik composteer
Ik eet bio
Ik verelkom de natuur in mijn tuin
Ikkies voorduuzaam hout
Iksteek min balkn in het groen
Ik dod geen bijen
Ik koop inspirenden kado's
Ik pluk geen bloemen en paddestoelen
Ik spor met respect oor de natuur
bottom of page