Voorgeschiedenis
De plannen voor het vervangen van de schuur van de Harmanahof zijn al ruim 14 jaar geleden ontstaan. De schuur was toen al in slechte staat en we hadden behoefte aan meer ruimte zodat we behalve voor de opslag van ons gereedschap ook ruimte zouden krijgen om ons educatieve materiaal op te slaan. We wilden ook graag wat meer ruimte zodat we er bij excursies met slecht weer ook zouden kunnen schuilen.
We hebben toen tekeningen en offertes laten maken voor nieuwbouw. Om de bouw te realiseren en de financiële middelen bij elkaar te krijgen hebben we sponsoren benaderd.
Het lukte ons om die financiële middelen inderdaad bij elkaar te krijgen. We hadden toezeggingen van o.a. de Rabobank (toen nog in Loenen ), het Cultuurfonds, Natuurmonumenten (die eigenaar van de tuin is), de gemeente Apeldoorn, de Dorpsraad van Loenen en de buren (die nog een gedeelte van de schuur gebruikten). Aannemer Maalderink-Reuskens (toen ook nog in Loenen) zou de schuur gaan bouwen.
Tot zover liep alles voorspoedig. De aanvraag van de bouwvergunning liep echter minder voorspoedig. De gemeente Apeldoorn meldde ons dat de oude schuur er ooit, niemand weet wanneer, illegaal neergezet was, waardoor het niet meer om vervanging maar om nieuwbouw ging. Dat paste niet in het bestemmingsplan. De vergunning kon daardoor niet worden afgegeven. Het positieve was, dat het bestemmingsplan opnieuw vastgesteld moest worden en dat we een verzoek in konden dienen tot een aanpassing, zodat de schuur wel opgenomen zou kunnen worden in het nieuwe plan.
Dat hebben we toen natuurlijk gedaan en we hadden ook regelmatig contact met de gemeente.
Maar ambtelijke molens malen langzaam. Pas op 1 januari 2024 trad de nieuwe omgevingswet in werking, zodat we nu, na 14 jaar, verder kunnen met de plannen voor de bouw.
De voortgang
​
We hebben de vergunning binnen. We verwachten dat we dit voorjaar of begin zomer met de bouw kunnen beginnen. vergunningverlening zijn wel wat voorwaarden gesteld.
-De welstandscommissie geeft aan dat de schuur een donkere kleur moet krijgen dus dat gaan we doen.
-We gaan bouwen in Natura 2000 gebied en moeten daardoor wel aan de stikstofeisen voldoen. Daar hebben we een berekeningen voor laten maken en die is positief uitgevallen.
-Vanwege de Flora- en Faunawet moeten we monitoren op beschermde soorten. Ook dat is Inmiddels gebeurd en het is duidelijk dat er geen vleermuizen of andere beschermde soorten in onze schuur wonen of overwinteren. We zijn de bouw momenteel met een kleine stuurgroep aan het voorbereiden en we gaan er van uit dat we dit voorjaar of begin zomer met de bouw kunnen beginnen.
​